OSTEONEKROZ (KEMİK YIKIMI)
Kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar kemikte uzun süreli etkili olurlar ve iyileÅŸme problemleri oluÅŸturabilirler. Bu ilaçların kullanıldığı hastalarda kemik ile ilgili iÅŸlemler çok ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Kemik koruyucu ilaçlar (bisfosfonat bileÅŸikleri, denosumab) ve antianjiyojenik (damarlanmayı azaltan) ilaçlar; meme, prostat ve akciÄŸer kanserlerine baÄŸlı geliÅŸebilecek kemikteki metastatik (kanserin kemik yapısına yayılması) lezyonların önlenmesinde, multiplmyeloma ve osteoporöz tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Bunlar, “ilaçla iliÅŸkili çene osteonekrozu” olarak tanımlanan ve çene kemiklerinde 8 haftadan daha uzun süre bir türlü geçmeyen, kronik, nekrotik (enfeksiyonlu) kemiÄŸin açığa çıkması ile karakterize lezyonlar oluÅŸtururlar.
Bu durumun geliÅŸmesinde kullanılan ilacın tipi, uygulama ÅŸekli ve süresinin yanı sıra, hastanın cinsiyeti, yaşı, kötü ağız hijyeni, diÅŸ çekimi, protez vurukları, diÅŸ eti hastalıkları, kontrolsüz diyabet, sigara alışkanlığı gibi risk faktörlerinin de etkili olduÄŸu bildirilmiÅŸtir.