AÄžIZ KURULUÄžU
Radyasyon tedavisi genellikle baÅŸ ve boyun kanseri olan bireyleri tedavi etmek için kullanılır. Radyasyon baÅŸ boyun bölgesi kanser hücrelerini yok etmek için verilir ancak ne yazık ki normal hücreler de zarar görür. BaÅŸ-boyun bölgesine radyoterapi (ışın tedavisi) uygulanan hastalarda uygulanan radyasyonun (ışının) cinsi, dozu (miktarı) ve radyasyona maruz kalan tükürük bezi dokusunun miktarına baÄŸlı olarak tükürük bezi iÅŸlevlerinde deÄŸiÅŸen derecelerde kayıp ve ağız kuruluÄŸu (kserostomi) gözlenir.
Radyoterapinin ilk haftasında tükürük akışında hızlı bir azalma ile karşılaşılır. BeÅŸinci haftada tükürük akışı neredeyse durur ve bu durum nadiren geri dönüÅŸümlüdür. Radyoterapiden bir yıl sonra tükürük üretiminde bir miktar iyileÅŸme görülebilir.
TükürüÄŸün koyu ve yapışkan özellik kazanması yıkayıcı etkisini ortadan kaldırdığından, diÅŸler üzerindeki bakteri plaklarının birikimi artar ve sonuçta hem diÅŸeti problemleri hem de çürük eÄŸiliminde artış görülür. Ayrıca ağız kuruluÄŸu nedeniyle ağızda yanma, aÄŸrı ve tat alma, çiÄŸneme, yutma ve konuÅŸma fonksiyonlarında da olumsuz etkiler meydana gelebilir. Tükürük akışının azalması mantar enfeksiyonlarının oluÅŸmasına, bazen de tükürük bezlerinde aÄŸrılı ÅŸiÅŸliklerle ortaya çıkan enfeksiyonlara neden olabilir.