AĞIZ YARALARI (MUKOZİT)
Kemoterapi (ilaç tedavisi) ve baÅŸ boyun bölgesine uygulanan radyoterapi (ışın tedavisi) sonrası geliÅŸen ağız yaraları (mukozit), ağızda kırmızı, yanık benzeri yaralar ÅŸeklinde gözlenir. Tedavinin baÅŸlamasını takiben ilk haftada oluÅŸan bu aÄŸrılı yaralar hastanın çiÄŸneme, yutma, konuÅŸma ve beslenme fonksiyonlarını olumsuz etkiler. YaÅŸam kalitesini önemli derecede bozan mukozit durumunda aÄŸrı çok ÅŸiddetli olduÄŸu için sıklıkla aÄŸrı kesici kullanımı gerekebilir.
​
Åžiddetli aÄŸrıya ek olarak ülseratif mukozit (tahriÅŸ olmuÅŸ ağız yarası), mikrobiyal giriÅŸ yolu saÄŸlayabilir ve bu durum yaÅŸamı tehdit edici ağız içi veya vücuda yayılan enfeksiyonlara neden olabilir. Kanser tedavisinden kaynaklanan ağız yaraları enfeksiyon geliÅŸmedikçe tedavinin tamamlanmasını takiben birkaç hafta içinde geriler.
​
Ağız yaralarını önlemek için kemoterapi uygulanan hastalarda ilaç alımı sırasında ağızda buz küplerinin tutulması (doktorunuzun önerisi doÄŸrultusunda), ilaçların ağız dokularına ulaÅŸmasını ve zarara uÄŸramasını azaltmaya yardımcı olmaktadır. Papatya çayı ağız yaralarının önlenmesinde ve tedavisinde önerilmektedir.
(Papatya çayı kullanımı ve kullanım sıklığı hakkında doktorunuzun önerisini dikkate alınız)
​
Hastanın konforu için baharatlı ve çiÄŸnenmesi zor yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Ağız yaraları olduÄŸunda, narenciye ve domates suyu gibi asit oranı yüksek içecekler aÄŸzı tahriÅŸ edebilir bu nedenle bu tür sıvılardan da uzak durulmalıdır.